BLOG Licht en adem – een spirituele reis naar zelfontdekking

Bij Dru Yoga erkennen we de relatie tussen lichaam en geest, tussen het innerlijke zelf en de buitenwereld. De Dru benadering is er een van compassie, liefde en licht en in dit artikel gaat het over twee essentiële aspecten van het leven: licht en adem.

Het concept van licht en adem is niet alleen essentieel in de yoga beoefening, maar is ook een belangrijk onderwerp in de Bhagavad Gita, een van de heilige teksten van het hindoeïsme en ook een inspiratiebron voor Dru.

In de Gita zegt Krishna (die ons Hogere Zelf symboliseert): “Ik ben het licht van de zon en de maan, dat leven geeft aan alle wezens” (Bhagavad Gita 10.21). Dat betekent dat Krishna laat zien dat hij overal aanwezig is en de bron is van leven en bewustzijn.

In deze context betekent licht zelfbewustzijn. Het is als een vonkje van het goddelijke in ons, de essentie van wie we zijn. Net zoals licht de duisternis verdrijft, kan zelfbewustzijn de onwetendheid wegnemen die ons tegenhoudt om ons volledige potentieel te realiseren.

Want wanneer we zelfbewust zijn, kunnen we de onwetendheid of het gebrek aan kennis over onszelf en de wereld om ons heen wegnemen. We kunnen leren en groeien, en de dingen beter begrijpen. Het is alsof we een licht aanzetten in onze geest en alle verwarrende en onbekende dingen duidelijk worden.

Ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Het stelt ons in staat om dit licht te benaderen en te verkennen. En door het vergroten van zelfkennis verminderd de onwetendheid.

Als je bewust ademt, betekent het dat je aandachtig ademt. Het is het actief waarnemen en beheersen van je ademhaling, in plaats van dat het een automatisch en onbewust proces is. Zie onderaan dit artikel verdere uitleg over ‘bewust ademen’ en een oefening.

Bij bewust ademen gebruik je je adem als een soort gereedschap om in contact te komen met wie je echt bent, van binnen. Je wordt meer bewust van je lichaam, je geest en je emoties. Je krijgt inzicht in hoe je je voelt en wat er in je omgaat. Het is alsof je een superkracht hebt om jezelf te onderzoeken en jezelf te begeleiden om je beter te voelen en meer in balans te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is aandacht besteden aan je ademhaling en de voordelen ervan ervaren.

Drie eenvoudige maar krachtige oefeningen die je kunt uitvoeren om je reis van licht en adem te beginnen:

  1. Surya Namaskar (Zonnegroet): Deze opeenvolging van houdingen is een prachtige manier om je dag te beginnen. Het nodigt licht uit in je lichaam en geest en stimuleert de energiestroom.

  2. Wisselende Neusademhaling: Deze ademhalingstechniek helpt om de geest te kalmeren, stress te verminderen en het lichaam te revitaliseren. Het bevordert ook innerlijk licht en bewustzijn.

  3. Meditatie op het Licht: Ga zitten in een comfortabele houding, sluit je ogen en visualiseer een stralend licht in je hartcentrum. Laat dit licht met elke ademhaling groeien en zich door je hele lichaam verspreiden. Gebruik dit licht als een bron van warmte, liefde en positiviteit.

Zoals je vast wel weet gaat het bij yoga niet om een doel na te streven maar het is een reis van zelfontdekking. Terwijl je door deze reis van licht en adem navigeert, kunnen er uitdagingen zijn, maar zoals de Bhagavad Gita ons leert: we zijn allemaal lichtwezens, en ons licht is sterker dan welke duisternis dan ook.

Namaste,

 

 

Bewust ademen

Door bewust te ademen, kun je jezelf kalmeren, je gedachten tot rust brengen en meer in het moment aanwezig zijn. Het stelt je in staat om je te verbinden met je innerlijke zelf en bewuster te worden van je lichaam, geest en emoties. Het kan je helpen om stress te verminderen, je energie te herstellen en je focus te vergroten.

Om bewust te ademen, kun je de volgende stappen volgen:

1. Ga ergens zitten of liggen waar je comfortabel bent. Sluit je ogen als je dat prettig vindt.

2. Begin met het opmerken van je ademhaling. Let op hoe de lucht je neus of mond binnenkomt en je longen vult, en hoe het je lichaam verlaat wanneer je uitademt.

3. Neem de tijd om langzaam en diep in te ademen door je neus, en probeer je buik en borst te vullen met lucht. Voel hoe je buik omhoog komt terwijl je inademt.

4. Houd een moment de adem vast en adem dan langzaam uit door je mond of neus, waarbij je de lucht rustig uit je buik en borst laat stromen.

5. Terwijl je ademt, richt je je aandacht volledig op de sensaties van de ademhaling. Laat gedachten die opkomen rustig voorbijgaan en breng je aandacht steeds weer terug naar de ademhaling.

Bewust ademen kan op elk moment van de dag worden toegepast. Het is een eenvoudige en krachtige techniek die je altijd bij je hebt en die je kan helpen om meer balans en welzijn te ervaren.

 

 

liefs van mij,

Annette

 

En natuurlijk kunnen we dit ook samen beoefenen:

lees verder over DRU YOGA ZOMERRETRAITES met Annette: 
in wellness hotel Soestduinen of groepsaccommodatie Havelte en Olst

 

HOME

CONTACT